Service gebouw Windpark

Een onderkomen voor de service en onderhoudsorganisatie van Windpark Krammer was de ontwerpopdracht.
(Bouwkundige uitwerking: Architecten Alliantie; Aannemer: Van der Linden)

De Krammer is een grootschalige omgeving waar je uit je hemd waait en de menselijke maat en schaal ver te zoeken is. Waar dit voor een windpark ideale omstandigheden zijn, hebben gebruikers en bezoekers juist een kleinschalige beschutte omgeving nodig. Als reactie op dit gegeven heb ik een gebouw ontworpen dat zich enerzijds kenmerkt als stoer en beschermend en anderzijds als warm en openend naar de omgeving. Dat doe ik door middel van donkere steen met weinig ramen aan de kant van het transformatorstation, het noorden en de provinciale weg. Met daartegenover warm hout aan de kant van het groen, het zuiden en het water. 

Als je aan komt rijden zie je vanaf het parkeerterrein een ietwat gesloten gebouw dat zich daarna aan de bezoeker zal openbaren. Via een met pergola overdekte houten loper ervaar je richting de entree de overgang van grootschalig naar kleinschalig. Voordat je het gebouw via de rode deur binnengaat, zie je aan de zuidzijde een tuin met terras. De houten pergola heeft in de zomer ook een zonwerende functie. Binnen is een dubbelhoge magazijnruimte gecombineerd met een aangename kantooromgeving verdeeld over twee bouwlagen. Op de eerste verdieping geeft een trap toegang tot het dak van de magazijnruimte waar men rondom uitzicht heeft over de omgeving met de windturbines en de Krammersluizen.

Als onderdeel van een windpark dat duurzame energie produceert is het vanzelfsprekend dat het servicegebouw volgens een uitermate duurzaam concept wordt gebouwd. Dus is het extreem goed geïsoleerd, en wordt het volledig electrisch verwarmd. De energie die daarvoor nodig is wordt geleverd vanuit het windpark. De Douglas houten gevels en pergola zijn hernieuwbaar, de betonsteen is recyclebaar, (steenfabriek draait op windenergie), de platte recyclebare bitumendaken zijn voorzien van sedum en in de noordgevels zitten nestkastjes. Het houten gevelscherm en de kozijnen zijn gemaakt van Accoya (FSC en C2C).

Fotografie: Maurits van Hout

 

Opdrachtgever:

Windpark Krammer BV

Locatie:

Bruinisse

Programma:

Kantoor en werkplaats

Periode:

Maart 2018